Archeoloog Pieter Floore uit de Rijp is een groot deel van zijn leven in dit gebied actief. 

Hij weet daarom veel over de geschiedenis van Laag Holland en kan er bovendien goed over vertellen. Laag Holland is een door mensenhanden gemaakt landschap. Het is het resultaat van de eeuwenlange worsteling met een weerbarstige natuur. Het landschap waar we nu in wonen is het resultaat van het doorzettingsvermogen en de vindingrijkheid van onze voorouders.

‘Pieter graaft door Laag Holland’

In een eerder uitgezonden televisieprogramma van RTV Noord-Holland neemt archeoloog Pieter Floore uit de Rijp de kijkers mee langs verborgen sporen. Aan de orde komen onder andere de moeizame ontginning van het land, de permanente strijd tegen het water en de glorie van de Gouden Eeuw.

Met special dank aan Jos L.H. Charlie voor het aanleveren van de teksten en het openbaar maken van de afleveringen (geproducteerd door Los Amigos). Wij nodigen iedereen uit om de website te bekijken van de Schermerpolder. 

https://www.3hzn.nl/laag-holland/pieter-floore-graaft/

 

Aflevering 1: Dijken

Al sinds de dertiende eeuw bouwen de inwoners van Laag Holland dijken om zich tegen het water te beschermen.

Eerst van klei, dan van houten palen en wier en tenslotte van stenen. En al sinds 700 jaar is de controle van deze dijken goed geregeld. Door waterschappen, organisaties ouder dan onze democratie. Want een slechte dijk is nog gevaarlijker dan helemaal geen dijk.

Aflevering 2: Terpen

Zo’n duizend jaar geleden raakte het kustgebied van Noord-Holland overbevolkt. Pioniers trokken oostelijk het zompige veenmoeras in. dat gebied was toen nauwelijks toegankelijk voor mensen.
Om te overleven maakten ze gebruik van de eenvoudigste manier om droge voeten te houden: je graaft een slootje om het water weg te laten lopen en van de grond uit het slootje maak je een heuveltje, een terp.
Bij het bezoekerscentrum in het Ilperveld wordt zo’n duizend jaar oude terp met woonhuis nagebouwd. Het is een beproefde techniek want op het eiland Marken worden vandaag de dag nog steeds terpen opgeworpen.