Archeoloog Pieter Floore uit de Rijp is een groot deel van zijn leven in dit gebied actief. 

Hij weet daarom veel over de geschiedenis van Laag Holland en kan er bovendien goed over vertellen. Laag Holland is een door mensenhanden gemaakt landschap. Het is het resultaat van de eeuwenlange worsteling met een weerbarstige natuur. Het landschap waar we nu in wonen is het resultaat van het doorzettingsvermogen en de vindingrijkheid van onze voorouders.

‘Pieter graaft door Laag Holland’

In een eerder uitgezonden televisieprogramma van RTV Noord-Holland neemt archeoloog Pieter Floore uit de Rijp de kijkers mee langs verborgen sporen. Aan de orde komen onder andere de moeizame ontginning van het land, de permanente strijd tegen het water en de glorie van de Gouden Eeuw.

Met special dank aan Jos L.H. Charlie voor het aanleveren van de teksten en het openbaar maken van de afleveringen (geproducteerd door Los Amigos). Wij nodigen iedereen uit om de website te bekijken van de Schermerpolder. 

https://www.3hzn.nl/laag-holland/pieter-floore-graaft/

 

Aflevering 3: Traanovens

In Laag Holland stonden vroeger traanovens. In deze ovens werd het spek van walvissen tot walvistraan uitgekookt. De archeologische sporen van deze industrie vind je in Laag Holland terug.
Pieter onderzoekt het gebied waar de traanovens stonden en schetst een beeld van het economisch belang, de werkzaamheden en de invloed hiervan op de omgeving van de traanovens. Hiervoor bezoekt Pieter het museum “In’t Houten Huis” in de Rijp, waar veel objecten uit deze industrie terug te vinden zijn.

Aflevering 4: Molens

In de 17e eeuw was de Beemster een grote plas water. Een groep rijkeAmsterdamse investeerders zag wel brood in deze plas en investeerden miljoenen (nu zouden dat miljarden zijn) om hem droog te malen en te verpachten als landbouwgrond.
De houten machines die ze daar voor gebruikten zijn hét symbool van Nederland geworden. 
Langs de dijk van de Beemster staat er niet één meer.

Aflevering 5: Veen

Laag Holland is gemaakt door boeren. Al 6000 jaar geleden werd er graan verbouwd en vee gehouden langs de Noordzeekust. Rond het jaar 1000 trokken deze boeren het binnenland in om kleine boerderijtjes te beginnen, die nog steeds als bulten in het landschap zijn terug te vinden.

Door het verdwijnen van het veen zijn deze boeren de handelslieden en vissers geworden die het huidige landschap en de cultuur van Laag Holland hebben bepaald.